Anar a la Web de la Diputació de Castelló

Projecte

Projecte "Camins de Penyagolosa"


A l’interior de Castelló, a les faldes de l’imponent pic Penyagolosa, s’alça el santuari dedicat a Sant Joan Baptista. Un lloc únic, ple de misteri i destí de peregrinacions que es succeeixen des de temps de la conquesta cristiana. Des del santuari de Sant Joan Baptista, a través d’una sèrie de camins, aplegaven les rogatives des de diversos municipis, cadascun d’ells amb les seues pròpies consuetes i rituals. Una herència que ha perdurat fins els nostres dies i exemple són els Pelegrins de les Useres o les rogatives de Culla, Vistabella del Maestrat, Xodos o la veïna població de Puertomingalvo de Terol.

La cultura i les tradicions d’este entorn no només són importants pel seu sentit religiós i místic, sinó també per l’existència d’unes vies de comunicació que uneixen tots els pobles i que s’han conservat al llarg dels segles. La necessitat del passat ha fet que a dia de hui puguem gaudir d’un important patrimoni arqueològic, arquitectònic, ecològic, etnològic i immaterial únic.

El projecte “Camins de Penyagolosa” parteix de l’acord entre la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I. Neix a l’any 2014 amb la voluntat d’investigar i posar en valor els itineraris que van des d’Atzeneta del Maestrat, Castillo de Villamalefa, Culla, les Useres, Llucena, Ludiente, Puertomingalvo, Villahermosa del Río, Vistabella del Maestrat i Xodos fins a l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa per a que algun dia puguen ser declarats Patrimoni Mundial per la Unesco.

Amb el pas dels anys, s’ha treballat senyalitzant els itineraris, s’han organitzat jornades d’investigació, jornades de centres històrics, s’han publicat treballs acadèmics, s’ha realitzat una exposició, s’ha fet una unitat didàctica, etc. En eixe sentit, cal agrair a tots els voluntaris i voluntàries el treball desinteressat que han fet durant aquests anys per a que les tradicions i costums, l’arquitectura, el paisatge, la religiositat, etc. no siguen cosa del passat, sinó un ressort per al futur. Les facilitats donades, l’entusiasme i la motivació per a fer que cada racó de Penyagolosa, cada camí i cada carrer tingueren una història, una anècdota i un valor incalculable serà sempre recordat.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador