Aquesta peregrinació no se celebra a l'actualitat. Es conserven alguns acords del "Consell de Llucena" que hi fan referència (1.651), sense disposar de més dades. No obstant això, ha estat una important via de comunicació amb la costa, atès que va ser utilitzat durant segles per transportar la neu de les neveres de Penyagolosa. És conegut com el camí dels Nevaters.
El traçat, de 20 quilòmetres, transcorre per llocs amb gran valor ecològic i etnològic com ara el riu Llucena. Alguns dels punts d'interès de l’itinerari són el molí de l'Assut, el mas de la Costa o el mas de Sabater. Arribats al mas de Collado, cal parar atenció a l’espectacular vista que ofereix el cim Penyagolosa.
.
Alguns trams del camí s’entrecreuen amb el riu Llucena, la qual cosa permet que puga ser observada la merla d’aigua, però únicament i exclusivament en aquells trams molt tranquils, amb aigua d’alta qualitat i abundant presència d’invertebrats aquàtics. En el riu també es poden observar aus pròpiament aquàtiques, com la fotja comuna, i espècies associades a la seua vegetació de ribera com la bosqueta pàl·lida, el mosquiter comú o l’estaranyit.
Aquest camí discorre pròxim a una zona de ribera amb tallats fluvials i boscs madurs on podrem observar la busquereta emmascarada, la cotxa cua-roja o el papafígol. Entre els mamífers és important la presència del gat salvatge, la cabra muntesa, la geneta, el teixó, el senglar i el cabirol. D’entre la fauna invertebrada destaquen les papallones graèllsia i apol·lo.
Pot afirmar-se amb seguretat que Llucena va pelegrinar als santuaris de Sant Salvador de l’Alcalatén, prop de l’Alcora, al costat del castell que dóna nom a la comarca, i de Sant Joan de Penyagolosa l’any 1651, almenys, per acord del Consell Municipal de 25 de febrer, com últim intent després d’haver fet quatre processons a les ermites del seu terme i no haver obtingut la desitjada pluja. Aquestes quatre ermites són: Sant Miquel de les Torrocelles, situada en el camí dels pelegrins de les Useres; Sant Antoni de la Pedrenyera, en la part superior del poble, al costat de la carretera que va a Terol; Sant Vicent Ferrer, abans d’entrar en la població en aquesta mateixa carretera, i Mare de Déu de Loreto, que estava a l’entrada també de la població.