Ludiente peregrinava a Sant Joan de comú acord amb el Castillo de Vilamalefa en una data variable de primavera. Aquesta peregrinació va desaparèixer en 1.913. Es coneix el camí gràcies a antigues planimetries i documents referència com ara el «Libro mayor de rentas de la iglesia y clero de Ludiente», de 1.798. En l’itinerari, d’uns 25 quilòmetres, es troben reminiscències del que va ser aquesta terra el segle passat. El mas de la Granella, el mas Quemado, el mas d’Agustina, tots evoquen el treball dels pobladors d’aquestes viles. Les activitats eren variades: com ara la ramaderia, el cultiu del cereal o la vinya. Des del mas de Campo, a meitat camí, el cim de Penyagolosa sempre guia la persona que hi va, que ja no el perdrà de vista pràcticament en tot l’itinerari.
Al llarg del camí de Ludiente i la bifurcació del Castillo de Villamalefa trobem gran varietat d’ambients. Destaquen els boscos madurs, boscos i boscanys de ginebres i carrasques en penyalars i pedregars, parets, tallats i penyals verticals sense vegetació, matolls baixos i bruguerars, a més de planures amb herbassars i cultiu de cereal. La dita varietat d’ambients es tradueix en una àmplia varietat d’aus. D’entre elles cal destacar les tres espècies de papafígol, negre, gris i ros, que es poden detectar en l’àrea d’estudi. També es poden observar el pica-soques blau en arbredes madures o l’arpella pàl·lida en medis oberts durant l’hivern.
Entre els mamífers, cal destacar el visó americà, el turó comú, el teixó comú, la mostela, la geneta, la fagina, el gat salvatge o la rabosa. També hi ha una considerable població de cabra muntesa. Entre els amfibis són freqüents el gripau corredor i el tòtil, i entre els rèptils, la colobra llisa europea i l’escurçó.
A diferència dels altres pobles en què pareixia ser anual per vot, a Ludiente es votava cada vegada i la duien a terme amb els habitants del Castillo de Villamalefa, generalment a la primavera. No obstant això, solien celebrar-se rogatives prèvies de processó claustral per a demanar les pluges que portaren pau i cultius. Si plovia, la petició i el vot es donaven per complits. En cas contrari, es votava anar a Sant Joan de Penyagolosa, la qual cosa tenia lloc unes tres setmanes més tard, temps suficient per a demanar llicència a l’autoritat eclesiàstica i comunicar la decisió al capellà del Castillo de Villamalefa i al de Vistabella. Si la votació era afirmativa i plovia els dies immediats, s’hi anava a donar gràcies, com va ocórrer en alguna ocasió després d’una pluja copiosa. Pelegrinava u de cada casa, el cap com a norma, o un dels fills majors. Havien de ser dotze i vestien saial de pelegrí. Podien acompanyar-los tots els que volien, tant homes com dones.