Logo de la Diputación de Castellón Logo de Camins de Penyagolosa

Actualidad

Camins ancestrals
Descobreix els camins ancestrals fins Sant Joan de Penyagolosa
Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals
Participa en les Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals
Cátedra
Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals
Change
Signa el teu suport a la candidatura a Patrimoni Mundial
Camins ancestrals
Descobreix els camins ancestrals fins Sant Joan de Penyagolosa
Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals
Participa en les Jornades de Centres Històrics i Itineraris Culturals
Cátedra
Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals
Change
Signa el teu suport a la candidatura a Patrimoni Mundial

Suport unànime de la Generalitat a Camins de Penyagolosa

Suport unànime de la Generalitat a Camins de Penyagolosa
24 de Junio de 2017

És determinant perquè la Comunitat Valenciana defenga a nivell a nivell nacional la seua inclusió en la llista oficial de la UNESCO

24 de juny. Tots els grups polítics de les Corts Valencianes aprovaran una declaració institucional per a recolzar la candidatura de Camins de Penyagolosa com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, impulsada per la Diputació de Castelló. Es tracta d'un pas determinant perquè la Comunitat Valenciana defenga a nivell nacional la inclusió de l'ampli patrimoni tradicional, cultural i paisatgístic en la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

El vicepresident primer de la Diputació, Vicent Sales, mantingué fa unes setmanes diverses reunions amb representants dels grups parlamentaris per a aconseguir aquest consens. Sales va mantindre aquestes reunions acompanyat pel director de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals, Juan Antonio García; i el vicerector de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla.

Les reunions van ser amb Betlem Bachero, diputada de Compromís que, a més, és alcaldessa de Vistabella, localitat en què es troba el santuari de Sant Joan de Penyagolosa, per la qual cosa coneix perfectament el projecte i col·labora amb les activitats que s'organitzen dins d'ell. En aquesta ronda de reunions també va estar explicant el projecte a Fernando Delgado, del PSPV; Llum Quiñonero, de Podem; Miguel Ángel Mulet, del PP; i Alberto García, de Ciutadans.

Fruit d'aquest acord, està previst que en la pròxima sessió plenària de les Corts, que tindrà lloc el 5 de juliol, es recolzarà de manera unànime el suport a la candidatura de Camins de Penyagolosa com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L'aprovació d'aquest aval autonòmic és de vital importància, ja que dotarà d'oficialitat la proposta impulsada per la Diputació de Castelló i és un pas imprescindible en la seua carrera per alçar-se amb el títol de la UNESCO.

Suport de les conselleries de Cultura i Medi Ambient.

El vicepresident del Govern provincial va mantindre aquesta ronda de reunions per a aconseguir el consens, després de la recent entrega del dossier redactat per la Càtedra de la UJI al personal tècnic de la Conselleria i que suposa la pedra angular de l'expedient de la candidatura. A més, Sales també va aconseguir el suport de dues àrees de la Generalitat la implicació i aprovació de les quals era fonamental en aquesta iniciativa d'aconseguir el consens de tots els grups polítics en les Corts, com són el director general de Medi Natural, Antoni Marzo, de la Conselleria de Medi Ambient, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, de la Conselleria de Cultura.

Sales ha ressaltat “la predisposició de tots els partits a col·laborar en la promoció de Camins de Penyagolosa” i ha afirmat que “és un projecte integrador, que ha aconseguit la suma d'esforços de tots els agents implicats en ell, les institucions públiques, la Universitat Jaume I i els veïnats que viuen als nou municipis de la falda d'aquesta muntanya sagrada”. A més, ha ressaltat que “aquest projecte no sols busca el reconeixement mundial de les rogatives medievals que es conserven a l'interior de Castelló, sinó que suposa tot un repte amb què recuperar i dinamitzar l'entorn natural dels municipis de Penyagolosa i el seu patrimoni històric, cultural i etnogràfic. Açò suposa un vertader camí d'oportunitats per a l'interior de la província”.

Un pas més dins d'un intens treball

El suport de tots els grups polítics representats en les Corts a la iniciativa de la Diputació de Castelló 'Camins de Penyagolosa', que acull a nou municipis castellonencs davall el projecte, és un pas més en la suma de reconeixements de cara a la seua candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cal recordar que, fa uns mesos, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport també va reconéixer el gran valor patrimonial que atresora el projecte a l'incloure'l dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural (PNPC) i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d'Espanya.

Cal destacar que la incursió en la llista, de la que Camins de Penyagolosa forma part dins de l'apartat 'Paisatges simbòlics i itineraris culturals; paisatges generats a través d'activitats relacionades amb esdeveniments socials, de caràcter lúdic, simbòlic, religiós, artístic, etc', obri noves oportunitats de difusió i consolidació per a aquest reclam patrimonial i turístic per a l'interior de Castelló.

No en va, el Pla Nacional de Paisatge Cultural té com a objectiu principal la salvaguarda dels paisatges d'interés cultural, afavorint mesures encaminades a garantir la viabilitat d'aquestos paisatges, entre les que s'inclouen la sensibilització social i política o la cooperació entre organismes a diferents escales: internacional, nacional i regional.

A més, la Diputació de Castelló també va donar un altre pas més en la seua ambició de convertir la candidatura 'Camins de Penyagolosa' en Patrimoni Mundial de la UNESCO amb la presentació del llibre, 'Camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural a conservar', el passat mes d'abril, i que s'inclou dins de l'expedient que l'Administració provincial està tancant de la mà de la Càtedra de Centres Històrics i Itineraris Culturals de la Universitat Jaume I per a oficialitzar la candidatura.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ja va destacar durant la presentació que és un “excel·lent treball divulgatiu i una joia que arreplega entre les seues pàgines el nostre patrimoni i que reforça el que és, sense cap dubte, un dels projectes més ambiciosos que mai ha emprés aquesta administració i que és un dels majors revulsius culturals per a molts pobles del nostre interior”. 

Tres anys d'expedient i més de 20.000 firmes

Com ja ha posat en valor el mateix Javier Moliner, “sumem tres anys de dur treball per a recopilar, catalogar i posar en valor unes tradicions, uns paratges i un patrimoni del qual ens sentim molt orgullosos en aquesta terra i és per això que demanem a la UNESCO que reconega els nostres camins més ancestrals entorn de la muntanya sagrada per a multiplicar el valor de tot el que l'embolica: naturalesa, municipis, tradició, patrimoni i vida”.

En aquesta línia, cal recordar que en paral·lel a la preparació de l'expedient, dins del qual aquest llibre és part fonamental però també es complementa amb tot el treball realitzat des de la Càtedra i l'ajuda de voluntariat per a catalogar la resta de patrimoni moble, des del Govern provincial “treballem per a unir tota la província en l'objectiu d'aconseguir quelcom tan gran per a Castelló”.

De fet, la candidatura de 'Camins de Penyagolosa' a Patrimoni de la Unesco suma ja més de 20.000 firmes de suport “a què sumem una nova mirada d'estima a aquestos camins que ens guien des de fa més de set segles cap al nostre gegant de pedra”