Logo de la Diputació de Castelló Logo de Camins de Penyagolosa

Actualitat

La Diputació publica la Guia Oficial de Camins de Penyagolosa

La Diputació publica la Guia Oficial de Camins de Penyagolosa
25 d'Abril de 2018

La Diputació ha publicat la Guia Oficial de Camins de Penyagolosa que ajudarà a convertir en recurs turístic i cultural aquest patrimoni immaterial de la província amb l'objectiu de generar noves oportunitats als pobles de l'interior.

25 d'abril.La Diputació ha publicat la Guia Oficial de Camins de Penyagolosa que ajudarà a convertir en recurs turístic i cultural aquest patrimoni immaterial de la província amb l'objectiu de generar noves oportunitats als pobles de l'interior. Es tracta d'un pas més del Govern provincial en la seua aposta per dotar els pobles de més recursos per a atraure riquesa i oportunitats de futur a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial de la província.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha presentat aquesta guia que començarà a distribuir-se a partir de divendres que ve, amb motiu dels Pelegrins de les Useres en establiments turístics i hotelers de la zona. 

“Ésun nou recurs per a contribuir al desenrotllament econòmic i social dels nostres pobles a través d'un llegat que representa el nostre orgull com a poble i amb el què tenim el deure de convertir-lo en recurs turístic i cultural”, ha explicat Moliner.

En aquesta guia, la persona usuària trobarà un mapa detallat amb els 10 camins històrics a Sant Joan de Penyagolosa: les Useres, Xodos, Atzeneta del Maestrat, Culla, Vistabella, Llucena del Cid, Villahermosa, Ludiente, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo. En la guia s'inclou informació de cada camí, destacant alguns punts d'interés i dades bàsiques com ara quilòmetres i altituds màximes i mínimes. 

“Començarema distribuir aquesta guia el divendres en les Useres, coincidint amb la primera pregària dels Pelegrins, i la farem arribar a totes les oficines de turisme de la província i establiments hotelers. Una guia de butxaca que naix com una eina útil per a acompanyar les visites en una experiència pels Camins del Penyagolsa, tant si vénen motivades pel vessant religiós com per l'esportiu, turístic, cultural o natural”.

Cal assenyalar que les guies inclouen tecnologia QR per a descarregar els tracks des del mòbil via GPS, per tal de facilitar el seu ús mentres les visites fan els distints recorreguts.

Més prop de la Declaració Mundial de la UNESCO

El president Moliner ha explicat que “avui estem molt més prop d'aconseguir la Declaració de Patrimoni Mundial que permetria donar a conéixer aquesta meravella ancestral a tot el món i aconseguir quelcom tan important per a la província. Un treball que comencem fa quatre anys, de la mà dels pobles i de la Universitat Jaume I. A hores d'ara ja tenim l'expedient redactat, hem presentat un primer esborrany a la Generalitat Valenciana que serà l'encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura per a la seua inclusió, i la UJI ja està fent la correcció de l'expedient definitiu”.

Per citar alguna de les iniciatives al marge de l'expedient i de les més de 20.000 firmes de suport, a través d'aquest projecte la Diputació ha propiciat la recuperació d'antics camins, l'organització de jornades de centres històrics als pobles amb centenars de visitants, cursos d'estiu, exposicions en institucions i universitats d'altres països i publicacions de llibres.