Logo de la Diputació de Castelló Logo de Camins de Penyagolosa

Actualitat

Diputació potencia Camins de Penyagolosa davant la proximitat dels ‘Pelegrins de les Useres’

Diputació potencia Camins de Penyagolosa davant la proximitat dels ‘Pelegrins de les Useres’
20 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló intensificarà aquesta setmana els treballs del seu projecte Camins de Penyagolosa coincidint amb la celebració els pròxims dies 26 i 27 d'abril de la seua més emblemàtica pregària amb ‘Els Pelegrins de les Useres’

20 d'abril de 2019. La Diputació de Castelló intensificarà aquesta setmana els treballs del seu projecte Camins de Penyagolosa coincidint amb la celebració els pròxims dies 26 i 27 d'abril de la seua més emblemàtica pregària amb ‘Els Pelegrins de les Useres’. Serà la primera de les sis ancestrals rogatives que conformen aquest projecte de difusió i posada en valor del patrimoni per part de la Diputació, que coincideix a més enguany amb l'inici del procés de restauració del conjunt arquitectònic de l'ermita de Sant Joan de Penyagolosa emprés pel Govern provincial.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “continuem donant nous passos en la posada en valor de les nostres tradicions com a patrimoni cultural immaterial, com un element d'orgull per pertànyer a aquesta terra única i també per a continuar sumant noves oportunitats de dinamització i futur als nostres pobles”.

Així, el vicepresident ha recordat que “portem anys treballant en aquest projecte que està aconseguint importants passos en el camí de posar en valor el nostre patrimoni cultural, difondre’l, preservar-lo, i aconseguir que siga conegut no sols per les generacions futures sinó com a potencial turístic que enriquesca amb noves oportunitats els nostres pobles”.

Així, aquesta important línia de treball impulsada pel president Moliner, continuarà catalogant els ancestrals pelegrinatges dels distints municipis de la província a Sant Joan de Penyagolosa i demanant suports per tal d'aconseguir la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Cal assenyalar que les rogatives ancestrals que formen part de Camins de Penyagolosa tindran lloc en les dates següents: Els Pelegrins de les Useres el 26 i 27 d'abril; pregària de Puertomingalvo (Terol) el 4 de maig; pregària de Vistabella del Maestrat el 9 de juny; pregària de Xodos el 15 de juny; pregària de Culla el 21 i 22 de juny; i festivitat de Sant Joan Baptista en el santuari a la què assisteix veïnat de tots els pobles del voltant del Penyagolosa, el 24 de juny.

'Els camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural per conservar'

Cal recordar que com a part del seu treball per posar en valor, difondre i preservar els atractius culturals i històrics d'aquests ancestrals camins, la Diputació va impulsar la publicació del llibre d'Àlvar Monferrer, 'Els camins del Penyagolosa. Un itinerari cultural per conservar'.

A través d'aquesta obra, Monferrer mostra el vessant més religiós i històric de l'expedient que el grup d'experts de Camins del Penyagolosa continua preparant per a optar a ser candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Més de 20.000 suports

A hores d'ara, entre firmes físiques i digitals, la candidatura ja compta amb més de 20.000 suports populars de la província, Comunitat i altres territoris espanyols. Per a la pregària de les Useres també s'habilitarà al municipi l'arreplega de firmes presencial, amb l'objectiu que els centenars de visitants es puguen adherir a aquesta iniciativa. A aqueixa xifra caldrà sumar les desenes de firmes que arreplegarà el voluntariat durant aquest cap de setmana a diversos punts d'arreplegada que han establit en la contornada de les Useres.

Així mateix, tots els que vullguen sumar el seu suport a la iniciativa també ho poden fer via online a través de http://caminsdelpenyagolosa.es